cross-country-skiing-binding-langlaufschuh-cross-country-ski-39344Det har nog inte undgått någon vad som skett på dopingfronten på senaste. Norska längskidåkerskan Therese Johaug testade positivt för olagliga substanser i kroppen, något som hon nekar till att hon fått i sig medvetet. Det ska enligt information vara en salva som innehållit anabola steroider, men säkert kan man inte veta ännu. Nu träder en gammal idrottare fram och varnar andra från att använda salvan som förstörde hans karriär.

Det har inte varit en lätt period för Therese Johaug som både hånats och hyllats efter presskonferensen där hon i gråt bad om ursäkt för dopingskandalen. Hon testades i september positivt för olagliga substanser i kroppen, det hittades resten av den olagliga anabola steroiden clostebol i hennes blod. Johaugs karriär har varit på topp och nu infaller mörkare moln över norska längdskidåkare. Men hon är inte den enda som fått sin karriär förstörd av en salva som cyklisten Stefano Agostini kallas för en ”ond salva”.

Därför dröjde dopingtestet så länge

Skandalen kring Therese Johaug är så stor att om man vill uppleva äkta norsk längdskidåkning så är det nog bäst om man införskaffar sig ett paket med längdskidor och ger sig ut i snön själv. Det positivt visande dopingtestet kom som en chock för många, till och med Johaug hävdar att hon blev förvånad. Men varför gick det hela 129 dagar utan att Johaug doptestades? Detta har kritiserats av längskidåkerskans motståndare där en del hävdar att hon har kommit undan lättvindigt. Man vet inte under hur många lopp som hon kan ha haft olagliga substanser i blodet. Den långa frånvaron av kontroller har naturligt lett till många spekulationer om att de anabola steroiderna ska ha kommit från en salva. I Aftonbladet kan man läsa om att det är väldigt ovanligt med ett glapp på 129 dagar mellan kontroller av åkare, något som höjer mångas misstankar kring ärendet. De förklaringar som getts till varför inte Johaug testats under dessa 129 dagar har varit att det varit en fullspäckad OS-sommar, som gjort att vintergrenar testats mindre. Det kan även vara så att man haft stor tillit till åkare som testats i många år, vilket gjort att man dragit ner på rutinen lite. Detta är dock något som förmodligen inte kommer att upprepas efter skandalen med Johaug.

Fick också karriären förstördcream-1327847_640

Efter Johaugs dopingskandal ville den forne storcyklisten Stefano Agostini varna andra idrottare om vad han kallar en ”ond salva”. Han var på toppen av sin karriär när han stängdes av i 15 månader för doping, skriver Expressen. Precis som Johaug så sa Agostini att hade fått i sig de olagliga substanser via en kräm. Kring detta är han djupt ångerfull och han vill varna andra idrottare, eftersom han vid sitt misstag inte såg varningstexten på förpackningen.

Johaug avstängd i två månader

Det meddelas nu att Johaug blir avstängd i två månader medan dopingärendet utreds. Om hon förlorar sitt fall kan hon komma att bli avstängd i fyra år. I Dagens Nyheter kan man läsa om att den två månader långa avstängningen gör att hon inte kan medverka i världscuppremiären i slutet av november. Johaug verkar vara djupt ångerfull, och förhoppningsvis inte hennes karriär helt förstörd. Ärendet kanske kan leda till ett vattentätare system kring doping bland kända idrottare.