Siljan runt passerar genom HjortnäsKänner du att du har en bra grundkondition nu, och att du vill testa den genom att delta i ett motionslopp i sommar? Som tur är finns det många lopp att välja mellan, i många olika idrotter.

Att träna är roligt, men det är extra roligt om man har ett tydligt mål med sin träning. Ett mål kan vara att tillryggalägga en viss sträcka på en viss tid, men det är inte ett mål som känns motiverande för alla. Många av oss tränar för att kunna genomföra den svenska klassikern, men är man inte på nivå för att cykla 30 mil kan man anmäla sig till ett kortare lopp. Det är lika kul, inte lika jobbigt, och nästan lika belönande att cykla tio mil runt en mindre sjö. Dessutom kan man få motivationen som gör att man tränar tillräckligt för att klara ett längre lopp längre fram.

Det moderna Sverige byggdes av folkrörelserna, och en viktig del av folkrörelse-Sverige är idrottsrörelsen. Runt om i landet finns idrottsföreningar som arrangerar olika typer av lopp, på olika nivåer. Nästan alla är dock öppna för vad man brukar kalla vardagsmotionärer, och sommaren är en utmärkt tid att både träna och att delta i lopp.

Anmäl dig till något av följande

Det finns nästan hur många motionslopp som helst i Sverige under sommaren. Här är ett litet urval av lopp som är öppna för nästan alla, och som går av stapeln i juni och juli 2016.

  • Västerås Power Trail är ett terränglopp för både elit och motionärer, som arrangeras för första gången i år. Loppet är uppdelat i fyra klasser, damer och herrar, och 5 och 10 km. Man springer på samma bana, och de som springer en mil springer två varv. Loppet går av stapeln onsdag 1 juni.
  • Siljan runt är ett av de äldsta cykelloppen i Sverige i kategorin cykla runt en sjö. I detta lopp kan man dock välja hur många sjöar man ska runda. Den längsta sträckningen, på 160 km, går runt både Siljan och Orsasjön. Man kan även välja att bara cykla runt Siljan (120 km) eller Orsasjön (70 km). Loppet äger rum 4 juni, och sista dag för anmälan är 25 maj.
  • Niptrail hålls i Sollefteå på nationaldagen, och har fått sitt namn efter Nipleden, som loppet följer. Sträckan är rejält kuperad, och går över gräs, grus och asfalt. Om du deltar i Niptrail, och får mersmak, så hittar du fler lopp i Ångermanland här.
  • 50turen hålls i södra Stockholm, och arrangeras av en orienteringsklubb. I konceptet ingår flera tävlingar, som hålls vid olika tillfällen, och 19 juni hålls en swimrun-tävling. Till skillnad mot vad som är brukligt i swimrun tävlar man här individuellt. Banan går kring och över Ältasjön och Flaten.
  • Obbola Challenge är ett XC-lopp på mountainbike som hålls på Obbolaön öster om Umeå i juli varje år. Årets lopp hålls 2 juli och är det fjärde i ordningen. Tävlingen är inte bara öppen för vuxna, utan även barn kan tävla. Det finns en klass för barn i åldern 3-6 år, och en för 7-11-åringar. Det är gratis att delta i barnens tävlingar.