Säl på strandSkivstångsrodd är en övning som ingår i många program för att bygga styrka, men den kan vara svår att få till ordentligt. Då kan man istället välja att träna sälrodd, en övning där man använder samma muskler, men där det är svårare att göra fel.

Sälrodd är en övning som är lätt att beskriva i teorin, men som alltid när det handlar om styrketräning är det lite svårare i praktiken. Man kan beskriva övningen som omvänd bänkpress: man ligger på magen på en bänk, och drar stången uppåt, mot sig. Om du har svårt att förstå hur övningen ska utföras, titta på det här bildspelet.

Det tyska landslaget i rodd har länge tränat sälrodd, och deras tränare säger att den som tränar på hög nivå bör klara tre repetitioner på 130 kg.

Sälrodd har flera fördelar framför vanlig stångrodd. I sälrodd måste man inte hålla bålen parallell mot golvet, vilket gör tekniken enklare. Dessutom är magen inte i vägen. En nackdel är dock att det behövs lite mer utrustning än för vanlig stångrodd. Förutom stång och viktskivor behöver man en bänk, men en vanlig gymbänk är för det mesta för låg. Det finns bänkar som går att höja, men man kan även behöva ställa bänken på två lådor för att få rätt avstånd till stången.