längdskidor, familjSportlovet är strax här och då är det många som passar på att åka längdskidor eller utför. Men hur får man till det där perfekta glidet och håller skidorna i gott skick? Genom att valla och serva skidorna på rätt sätt blir åket mycket behagligare och roligare!

Grejerna håller längre om man sköter om dem på rätt sätt. För att kunna åka som ett proffs behövs också bra grejer, och då menas inte förbjudna substanser som förekom i Therese Johaugs dopingskandal. Det räcker helt enkelt med att ha bra utrustning och stark vilja för att åstadkomma riktigt bra skidåkning.

Rengör och reparera skidorna ordentligt

Många har skidor av äldre modell hemma och man behöver inte köpa nytt för att lyckas bra i skidspåret. I Svenska YLE tipsar skidentusiasten Tomas Brännkärr om hur man på bästa sätt rustar upp och tar hand om sina skidor. Till att börja med ska man ta bort allt smuts och ta bort den gamla vallan. Smuts gör glidet på skidorna riktigt dåligt, och i gamla vallor fastnar det ofta grus, gamla barr och annat. Sedan gäller det att reparera glidytorna med paraffin och värma vallajärnet för att kunna valla.

Sickla och slipa bort det mesta och borsta grundligt

Sedan är det dags att sickla och slipa bort det mesta, och sedan borsta bort det överflödiga med en borste. När färgerna på skidan börjar framträda och glänsa är man på rätt spår. När man kommit så långt är det mesta gjort. Då är det dags för nästa steg:

”Välj fästvalla enligt den aktuella temperaturen. Stryk på ett lager och gnid bort klimpar med en korkbit, sedan är du klar för spåret”.