Funderar du på att ta tag i träningen nu när badsäsongen står för dörren? Då är du långt från ensam, gymmen är just nu överfyllda med personer som kör ett sista ryck med träningen innan skjorta och kavaj byts ut mot badshorts och bikini – men är det bara smidighet du är ute efter är gymmet fel plats att vara på. Då ska du till yoga studion.

avslappning yoga tjejFör att bli smidig sägs att man ska äta Vitapro, men att endast och enbart äta kosttillskott utan att göra något själv för att öka resultatet är något vi alla förstår inte är tillräckligt, men visst går det att boosta resultaten med kosttillskotten det ska man inte glömma. Så om man vill bli smidig måste man göra lite mer, men vadå? Yoga såklart. Yoga har nämligen visat sig ha en hel del positiva effekter på kroppen utöver att enbart stretcha och göra oss mer smidiga. Något som till exempel tidningen MåBra skriver om är hur yoga faktiskt har fem kanske ganska så oväntade hälsofördelar som medföljer när man yogar aktivt och dessa är:

  1. Självsäkerhet – eftersom att yoga kopplar ihop ditt sinne med din kropp på ett alldeles speciellt sätt som gör att du efter en tids yogaträning kommer bli imponerad av hur mycket du och din kropp klarar av, och ju starkare du blir i kroppen desto självsäkrare blir du i sinnet.
  2. Hälsosammare val i vardagen – att träna yoga utökar din medvetenhet och det sipprar snabbt över till att du blir mer medveten om vad du stoppar i dig för kost och vilken inverkan denna har på din kropp, undermedvetet kommer du genom yogan därför tänka mer på vad du äter och därefter göra mer hälsosamma val.
  3. Bättre sömn – vanligt är att man sover gott efter ett hårt träningspass, något som är exakt detsamma som ett intensivt meditationspass och du sover dessutom djupare och blir mer utvilad då yoga och meditation öppnar sinnet på ett nytt sätt.
  4. Mer medveten – du lär dig tyda din kropp och dina känslor vilket gör att du vet hur du ska reagera i pressade situationer och det gör att du kan lösa problem och hitta lösningar på ett snabbt och effektivt sätt.
  5. Mindre smärta – i kombination med andövningar, yoga och stretch kan du lindra olika typer av smärta, enligt forskningen hjälper yoga bland annat mot fibromyalgi, migrän och ryggproblem med mera.

Testa yoga hemma

YogaställningVisst kan det kännas motigt att smita in på en yogastudio bland proffsen för att försöka sig på att yoga för första gången. Turligt nog finns en hel del övningar man kan testa på hemma. Det är till exempel något som yogainstruktören Anna Lindh demonstrerar i en artikel hos Aftonbladet där hon också förklarar vad varje övning är bra för. Där kan man välja och vraka i vilka övningar man själv vill testa på – vissa enklare, andra svårare. Sedan behöver man inte ge upp gymmet helt och hållet bara för att man är sugen på att kika närmare på yoga. Yoga kan nämligen användas som stretching övningar efter ett träningspass då dessa liknar vanliga övningar likt de som PT:n Marcus Bergström visar i Expressen. Så kom igen nu – du kan alltid prova!