Det är viktigt att röra på sig, för att det är roligt och härligt. Men varför är rörelse också livsviktigt?

 

Trening i OsloVare sig man tränar sig vig och smidig med yoga eller kanske springer ett par gånger i veckan, gör man sig själv och sin kropp en tjänst. Men varför då, kan man fråga sig. Jo, i 1177 Vårdguiden beskrivs det vad som händer i kropp och sinne vid regelbunden motion.

Fysisk aktivitet sätter fart på positiva krafter i kropp och själ. Lite eller mycket – all rörelse är bra. Bara 30 minuters rörelse om dagen gör stor skillnad för din hälsa och ditt humör. Lägg till lite extra konditionsträning och styrka – och du har ett effektivt hälsorecept – Vårdguiden

 

Vill man känns sig friskare, bli piggare, starkare eller kanske slankare – ja då är det en jättebra idé att ta tag i det här med träning. Forskning visar nämligen att även måttlig motion ger en stor utdelning. För våra kroppar är byggda för rörelse och älskar när vi använder den för just det ändamålet. Det händer mycket i kroppen när man rör på sig, som gör så att man känner sig just både piggare och starkare. Blodcirkulationen ökar och cellerna tar upp mer syre, kroppen tar bättre hand om förhöjda blodfetter och hanterar stress bra mycket bättre. Mindre stresshormoner som adrenalin och kortisol avlastar dessutom hjärtat och förbättrar både humör och sömn. Motion är alltså som medicin.

Motionen som medicin

Andra bra saker som motion gör med kroppen och själen är att blodsockernivån sjunker och stabiliseras, blodtrycket förbättras, övervikt hanteras och minskas, man skyddar sig mot typ 2-diabetes samt livsfarliga blodproppar. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar avsevärt samt risk för demens, cancer av olika slag, artros samt depression. Träna mer!