Bettingkulturen är stor kring många av våra mest populära sporter. Som sportintresserad kan det vara roligt och givande att ägna sig åt betting. Men kan spelkulturen också utgöra vissa problem för sportens integritet? Vi granskar några av historiens mer kände spelfusk – bekräftade såväl som ryktesbaserade.

Vad gör betting med våra favoritsporter? Har det en positiv eller negativ effekt på publikens upplevelse? För många går sport och spel om pengar hand i hand. Något som förhöjer spänning av att se på en match, eller ett sätt att själv känns sig mer involverad en andra i publiken. Det blir ett sätt att närma sig sporten mer – både genom ekonomiska och emotionella investeringar. Och allt fler svenskar placerar bets online. Det finns en uppsjö av ställen där du kan satsa pengar på nätet, sajter som CasinoCool listar de hetaste just nu.

Baksidan med betting

Men innebär betting bara frid och fröjd – eller kan det ibland utgöra ett hot mot sportens integritet? Spelet om pengar kan uppmana sportarrangörer och spelare till fusk och läggmatcher. Och precis som upplevelsen av förluster och segrar förstärks – måste också besvikelsen av fusk förstärkas för den som är med och spelar om pengar. Här tar vi en titt på några populära konspirationsteorier om sportfusk:

Fotbolls-VM 2006. I världsmästerskapet i fotboll år 2006 misstänks ett sydostasiatiskt spelsyndikat har närmat sig spelare ur lagen i tre olika matcher med erbjudanden om pengar i utbyte mot att de i förväg skulle bestämma vilka som skulle vinna och förlora. Fusket har aldrig bekräftats – men många av spelarna ur lagen har erkänt att de var måltavlor för fuskarna. Journalister har även vittnat om hur spelhajar kunde förutse de exakta resultaten till åtminstone en av de tre matcherna.

Fotbolls-VM 2018. Detta är i allra högsta grad obekräftade rykten. Men det var många som fann det misstänksamt att Rysslands startgrupp, i världsmästerskapet i Moskva, var en av de lättaste någonsin. Dessa uppgifter har dock tillbakavisats av FIFA som hävdar att det vore omöjligt för Ryssland att rigga dragningen.

Världsmästerskapet i baseball 1919. Till skillnad från de två ovanstående exemplen råder det inga tvivel om att det pågick en hel del fulspel under den avgörande matchen i världsmästerskapet i baseball år 1919. Matchen mellan Chicago White Sox och Cincinnati Reds har gått till historien som en av sportvärldens största skandaler. Det ryktas att det var den ökände mafiabossen Arnold Rothstein som låg bakom mutandet av Chigago-laget, som efter skandalen dubbades om till ”the Black Sox”.

Varför fuskas det?

Hur lyckas någon att rigga ett världsmästerskap? Vi har redan etablerat att en vanlig anledning till att fuskarna lyckas är att spelarna inte har råd att tacka nej till deras erbjudanden. Men hur mycket tjänar en fotbollsspelare i VM? I år höjdes prispengarna: till 38 miljoner dollar, den högsta vinsten i världsmästerskapets historia. Detta kan låta som mycket pengar, men du ska komma ihåg att spelindustrin kring dessa matcher är en miljardindustri, vilket gör. Men generellt kan man nog säga att bättre förutsättningar för spelare och arrangörer leder till mindre fusk på plan.

Vad man än tror och tycker om frågan om bettings påverkan på sport kan vi nog nå följande slutsats: folk har alltid genom tider, och kommer nog fortsätta, satsa pengar på stora sportevenemang. Och då är det bra om vadslagningar sker genom stora och legitima aktörer, vilka själva ofta har strategier för att motarbeta fusket.