Ett utmärkt sätt att hålla sin kondition i schack är att cykla. Detta är även ett rörelsesätt som ökar i popularitet.

cykelSvenskarna betalar inte bara allt mer för cykeln de köper, de vill dessutom ha lättare, snabbare och mer hållbara cyklar än förr, enligt Sveriges Radio. Det är alltså en mer kunnig konsument som syns på horisonten. Men är det så att man cykelpendlar till till exempel jobbet så kanske man vill ha en rejäl velociped, som det så fint också heter. Nu närmar sig dessutom hösten och de allra flesta har återigen börjat jobba efter semestern, varför inte göra en förändring – köp cykel och cykla till jobbet i stället för att ta tuben eller åka bil.

Några som ska lära sig att cykla är nyanlända kvinnor uppe i Örnsköldsvik. Något som är svårt när man inte har gjort det förr. Det är en kurs som ges av Mångkulturellt centrums integrationsarbete:

”Det är många som kommer från utlandet som inte kan cykla. Min tanke är de ska få chansen att lära sig det nu när det är sommar” – Phanarat Sirathip, Allehanda

Vill införa tvång på att använda hjälm

Samtidigt är det bara tre av tio vuxna som använder hjälm när de cyklar, trots att det är en sån liten grej som gör att man överlever en smäll som annars skulle kunna skada en fördärvad. Och antalet cyklister som skadas i trafiken ökar, kanske med tanke på att allt fler cyklar. Nu vill dock både NTF och Hjärnfonden införa hjälmtvång för vuxna, enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Vi får se hur det går med det.